SOM designs a low-carbon waterfront community for Zhuhai

SOM designs a low-carbon waterfront community for Zhuhai

Global design firm Skidmore, Owings & Merrill (SOM) has unveiled designs for Jiuzhou Bay, a new 5.6 million-square-foot mixed-use neighborhood in coastal Zhuhai, which was recently named China’s most livable city by the Chinese Academy of Social Sciences. Selected from a shortlist of 10 global design firms, SOM’s proposal targets a low-carbon scheme that makes use of the region’s abundant natural resources — the sea and the sun — to generate renewable energy and reduce the development’s environmental footprint.

Continue reading below

Our Featured Videos

Located in China’s southern Guangdong province in the Pearl River Delta, Zhuhai is a burgeoning tech hub with a reputation that has been recently elevated by a connection to the international finance and tourism centers Hong Kong and Macau via the longest sea-crossing bridge in the world. The new development will be a beacon for sustainable growth in the tech-heavy region that the architects say may soon rival Silicon Valley. The proposed Jiuzhou Bay development will include state-of-the-art office spaces, residences, retail and infrastructure, such as a robust transportation hub that offers connections to land, sea and rail across more than 40 acres.

Related: Historic Zhuhai sugar factory to be reborn as a low-carbon cultural hub

rendering of large white structure with curved roof
rendering of perforated canopies over an outdoor area

The city’s maritime history has also greatly informed the architects’ design decisions, particularly with the five modular canopies that wrap around the three sides of a 1.8 million-square-foot port to form a series of covered pedestrian alleyways, a lively retail environment and interlinked courtyards along the waterfront. Solar panels and rainwater harvesting systems would be integrated into the canopies. The masterplan also includes a lighthouse-inspired skyscraper with offices, a 20-story Ritz Carlton hotel, a sky bar and an observation deck.

rendering of people walking around beneath canopies
rendering of people walking on waterfront paths

“The forms of the canopies are inspired by the local legend of the Fisher Girl and reflect the fishing nets commonly seen on the coastline throughout the region,” said Sean Ragasa, design director at SOM. “We wanted our design to resonate with the culture and history of Zhuhai, and to evoke a story that’s familiar to everyone who lives there.”

+ SOM

Images via SOM

Source link

Leave a comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!